De Vlaardingse VVD wil een einde aan woonoverlast

Woonoverlast kent vele vormen. Een hond die dag en nacht blaft, ernstige vervuiling in en rondom de woning, buren die laat in de nacht luidruchtige gasten over de vloer hebben. De burgemeester heeft sinds de invoering van de ASO-wet (Wet aanpak woonoverlast) de mogelijkheid om, wanneer bemiddelen en waarschuwen geen effect heeft, een boete op te leggen aan de overlastgever. Echter mist de Vlaardingse VVD op dit moment een doortastende uitvoering van deze ASO-wet. Daarom wil de Vlaardingse VVD dat de gemeente een regisseur woonoverlast aanstelt.

 De ASO-wet is een initiatief van de VVD en met deze wet kan minder ernstige, maar soms zeer vervelende overlast worden aangepakt. VVD-Lijsttrekker Bart Bikkers: ‘Dankzij deze ASO-wet zijn er meer mogelijkheden om overlast gevende buren aan te pakken. Wanneer hier echter geen actief beleid op gevoerd wordt en de regie ontbreekt, zijn de aso’s de lachende derden’.

De ASO-wet geldt voor zowel koop als huurwoningen.  Bij een huurwoning moet de verhuurder eerst het nodige toen tegen de overlast. Een woningcorporatie kan tenslotte via het huurcontract druk uitoefenen op de overlastgever. Voor overlastgevers in koopwoningen geldt dit niet en verwacht de Vlaardingse VVD een actievere rol van de gemeente.

De Vlaardingse VVD ontvangt signalen dat buren van overlastgevers door de gemeente en de politie van het kastje naar de muur gestuurd worden. Een enkele keer worden overlastgevers uit hun huis gezet, maar vaak is dit middel te zwaar. ‘Er is geen regie, maar de gemeente zou door actief de ASO-wet uit te voeren veel overlast voorkomen’, aldus Bikkers. Direct na de verkiezingen op 21 maart zal de Vlaardingse VVD dan ook pleiten voor het aanstellen van een regisseur woonoverlast. Bikkers: ‘Vlaardingen is een ongelooflijk gave stad om in te wonen, maar we mogen onze gewone Vlaardingers niet links laten liggen.’